tirsdag den 7. april 2015

Kakao: Gudernes Drik


Oprindelse:

De første, der dyrkede kakao var olmekerne (Det er den ældste og første, kendte kultur i Amerika), der boede ved Golfkysten i Mexico. Kakaoen har sandsynligvis været et handelsobjekt, da der er fundet store mængder af sten, jade og andre ting hentet uden for deres hjemområde. For nylig har man fundet krukker med organiske rester. Resterne blev undersøgt for deres indhold af theobromin (En gruppe naturlige organiske stoffer, der forekommer naturligt i kakaobønner, hvorfra det kan udvindes af skallerne). Kakaotræet er den eneste plante hjemhørende i Mellemamerika, der indeholder theobromin. Man har fundet ud af, at kakaodyrkning er helt tilbage til mindst 1500 f.Kr.


Fremstilling:

Det første skridt i fremstillingen er at skære kakaobønner med det omgivende frugtkød ud af kakaofrugterne. Bønnerne og det omgivende frugtkød gæres sammen. Frugterne samles i kurve eller gæringskasser, her oversækkes de med bananblade. Bønnerne får den brune farve under gæringen. Desuden fjerner den spiringsevnen fra bønnerne og fremstiller kakaosmagen. Efter gæringen bliver bønnerne tørret i solen. Dernæst skal kakaobønnerne ristes og flækkes. Efter denne proces kan skallen nemmere fjernes, og under ristningen dannes for forskellige aromastoffer. Den masse der bliver tilbage, kaldes kakaomassen. Kakaomassen består af ca. lige store dele kakaopulver og kakaosmør. De to komponenter adskilles ved presning. Chokolade fremstilles derefter ud fra varierende mængder af kakao og kakaosmør, samt sukker, nødder eller andre ingredienser.
 

Er chokolade sundt?:

Det er helt korrekt, at chokolade er sundt. Eller rettere, at mørk chokolade er sundt. Det gælder ikke i samme grad lys flødechokolade, hvid chokolade og fyldt chokolade.

Mørk chokolade indeholder fedt fra det sunde kakaosmør, der fortrinsvis består af oliesyre (det samme som i olivenolie og rapsolie), samt stearinsyre. Derudover er der masser af sunde stoffer i mørk chokolade, blandt andet såkaldte polyfenoler der forebygger hjertekarsygdom og kræft.

Den mørke chokolade har også en meget kraftig mættende virkning, så hvis du holder dig til nogle små stykker mørk chokolade med højt kakaoindhold, er der ikke den store risiko for, at chokoladen ødelægger en slankekur. Måske snarere tværtimod. En god mørk chokolade indeholder 50 procent kakao eller derover.

Der har været stor debat om hvorvidt mørk chokolade har sundhedsfremmende egenskaber. Og der findes faktisk en del undersøgelser som understøtter dette. De polyfenoliske (en gruppe naturlige stoffer) stoffer som findes i kakao og mørk chokolade, har i celleforsøg vist sig at kunne beskytte mod oxidativt stress. De polyfenoler som findes i mørk chokolade bekæmper frie radikaler, og dermed forhindrer disse stoffer i at ødelægge cellernes membraner, proteiner og arvemateriale. Mørk chokolade har også en gavnlig effekt i forhold til hjertet og kredsløbet. F.eks. kan mørk chokolade og kakao sænke blodtrykket en lille smule (2 – 3 mm Hg) og forbedre kolesteroltallet

 

5 fordele ved at være chokolade-elsker:

1.     Mørk chokolade er godt for dit hjerte.

Studier viser, at folk, der spiser mørk chokolade har en mindre mængde af et bestemt protein i kroppen. Proteinet indikerer, om der er en særlig betændelsestilstand i kroppen, der kan føre til hjerteanfald.

 

2.     Mørk chokolade gør dig lykkelig.

Smagen, fornemmelsen og duften af chokolade løfter vores sindstilstand og gør os lykkelige. Det er derfor en rigtig god forklaring på, hvorfor vi får lyst til chokolade, når vi er kede af det.

 

3.     Mørk chokolade lindrer din smerte.

Og det er den fysiske smerte, vi taler om her. Amerikanske forskere har for nylig opdaget, at folk, der forkæler sig selv med lidt lækkert, som f.eks. chokolade, når de har ondt, oplever en helt naturlig smertelindring

 

4.     Mørk chokolade gør din hud lækker.

Prøv at tilsætte følgende chokoladeblanding til dit badevand, næste gang du flyder i badekarret: To kopper chokolademælk blandet med to spiseskefulde mild, flydende sæbe og en spiseskefuld honning. Chokoladeblandingen vil gøre din hud blød og lækker.

 

5.     Mørk chokolade får dig til at spise sundere.

Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at personer, der spiser mørk chokolade, samtidig spiser færre af de fødevarer, der har et højt indhold af sukker, salt og fedt. Forklaringen er, at den mørke chokolade stabiliserer vores blodsukker.

Hermed er der givet carte blanche til at nyde den mørke chokolade med ekstra god samvittighed - og husk, det skal være den mørke.


 
Ulemper ved at spise chokolade:


Chokolade har et højt niveau fytinsyre, som binder sig til mineraler som kalcium, jern og magnesium og gøre dem utilgængelige for kroppen.
Mange chokolader indeholder soja lecithin (fedtstof) som emulgator ( Beløbene er normalt meget lave på disse.
Nogle mærker chokolade kan være forurenet med gluten kerner.
Mange chokolader verden over er produceret af mennesker, der bliver udnyttet og arbejder under meget dårlige forhold.
Nogle mennesker kan ikke styre sig selv, når de spiser søde fødevarer og chokolade kan være en udløsende faktor for usunde sukker lyster.
Chokolade indeholder oxalat, som hæmmer optagelsen af ​​calcium og kan bidrage til dannelse af nyresten. Husk dog, at spinat, rødbeder og persille alle har en højere koncentrationer af oxalat end kakao spidser.

Vores mening:

-          Efter vores mening, synes vi, at chokolade er en fantastisk snack. Vi har selv siddet og spist lidt (eller meget) mørk chokolade, mens vi har skrevet dette (som vi overhovet ikke har fundet på wiki). Vi har kun spist 70 -og 86% mørk chokolade, da det er dem vi bedst lide. Vi kan bedst lide den mere markerede smag af chokolade. Vi har lært en masse omkring chokoladens egenskaber for kroppen. Vi har også lært meget om chokoladens oprindelse og fremstilling.

Vi har set et program om repræsentanter fra Danmark, Norge og Sverige, som rejste syd på, for at vide mere om kakaoen. Vi synes personligt, at det var meget spændende at høre og se om. Vi fik også set, hvordan en kakaobønne ser ud inden i.


Lavet af Simone Alonso & Camilla Nielsen (10A1)  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar