Oprindelse:
De første,
der dyrkede kakao var olmekerne (Det er den ældste og første, kendte kultur i
Amerika), der boede ved Golfkysten i Mexico. Kakaoen har sandsynligvis været et
handelsobjekt, da der er fundet store mængder af sten, jade og andre ting
hentet uden for deres hjemområde. For nylig har man fundet krukker med
organiske rester. Resterne blev undersøgt for deres indhold af theobromin (En
gruppe naturlige organiske stoffer, der forekommer naturligt i kakaobønner,
hvorfra det kan udvindes af skallerne). Kakaotræet er den eneste plante
hjemhørende i Mellemamerika, der indeholder theobromin. Man har fundet ud af,
at kakaodyrkning er helt tilbage til mindst 1500 f.Kr.
Fremstilling:
Det første
skridt i fremstillingen er at skære kakaobønner med det omgivende frugtkød ud
af kakaofrugterne. Bønnerne og det omgivende frugtkød gæres sammen. Frugterne
samles i kurve eller gæringskasser, her oversækkes de med bananblade. Bønnerne
får den brune farve under gæringen. Desuden fjerner den spiringsevnen fra
bønnerne og fremstiller kakaosmagen. Efter gæringen bliver bønnerne tørret i
solen. Dernæst skal kakaobønnerne ristes og flækkes. Efter denne proces kan
skallen nemmere fjernes, og under ristningen dannes for forskellige
aromastoffer. Den masse der bliver tilbage, kaldes kakaomassen. Kakaomassen
består af ca. lige store dele kakaopulver og kakaosmør. De to komponenter
adskilles ved presning. Chokolade fremstilles derefter ud fra varierende
mængder af kakao og kakaosmør, samt sukker, nødder eller andre ingredienser.
Er
chokolade sundt?:
Det er helt
korrekt, at chokolade er sundt. Eller rettere, at mørk chokolade er sundt. Det
gælder ikke i samme grad lys flødechokolade, hvid chokolade og fyldt chokolade.
Mørk
chokolade indeholder fedt fra det sunde kakaosmør, der fortrinsvis består af
oliesyre (det samme som i olivenolie og rapsolie), samt stearinsyre. Derudover
er der masser af sunde stoffer i mørk chokolade, blandt andet såkaldte
polyfenoler der forebygger hjertekarsygdom og kræft.
Den mørke
chokolade har også en meget kraftig mættende virkning, så hvis du holder dig
til nogle små stykker mørk chokolade med højt kakaoindhold, er der ikke den
store risiko for, at chokoladen ødelægger en slankekur. Måske snarere
tværtimod. En god mørk chokolade indeholder 50 procent kakao eller derover.
Der har
været stor debat om hvorvidt mørk chokolade har sundhedsfremmende egenskaber.
Og der findes faktisk en del undersøgelser som understøtter dette. De
polyfenoliske (en gruppe naturlige stoffer) stoffer som findes i kakao og mørk
chokolade, har i celleforsøg vist sig at kunne beskytte mod oxidativt stress.
De polyfenoler som findes i mørk chokolade bekæmper frie radikaler, og dermed
forhindrer disse stoffer i at ødelægge cellernes membraner, proteiner og
arvemateriale. Mørk chokolade har også en gavnlig effekt i forhold til hjertet
og kredsløbet. F.eks. kan mørk chokolade og kakao sænke blodtrykket en lille
smule (2 – 3 mm Hg) og forbedre kolesteroltallet
5 fordele
ved at være chokolade-elsker:
1.
Mørk chokolade er godt for dit
hjerte.
Studier viser, at folk, der spiser mørk chokolade har en mindre mængde af
et bestemt protein i kroppen. Proteinet indikerer, om der er en særlig
betændelsestilstand i kroppen, der kan føre til hjerteanfald.
2.
Mørk chokolade gør dig lykkelig.
Smagen, fornemmelsen og duften af chokolade løfter vores sindstilstand og
gør os lykkelige. Det er derfor en rigtig god forklaring på, hvorfor vi får
lyst til chokolade, når vi er kede af det.
3.
Mørk chokolade lindrer din smerte.
Og det er den fysiske smerte, vi taler om her. Amerikanske forskere har
for nylig opdaget, at folk, der forkæler sig selv med lidt lækkert, som f.eks.
chokolade, når de har ondt, oplever en helt naturlig smertelindring
4.
Mørk chokolade gør din hud lækker.
Prøv at tilsætte følgende chokoladeblanding til dit badevand, næste gang
du flyder i badekarret: To kopper chokolademælk blandet med to spiseskefulde
mild, flydende sæbe og en spiseskefuld honning. Chokoladeblandingen vil gøre
din hud blød og lækker.
5.
Mørk chokolade får dig til at spise sundere.
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at personer, der spiser
mørk chokolade, samtidig spiser færre af de fødevarer, der har et højt indhold
af sukker, salt og fedt. Forklaringen er, at den mørke chokolade stabiliserer
vores blodsukker.
Hermed er der givet carte blanche til at nyde den mørke chokolade med
ekstra god samvittighed - og husk, det skal være den mørke.
Chokolade
har et højt niveau fytinsyre, som binder sig til mineraler som kalcium, jern og
magnesium og gøre dem utilgængelige for kroppen.
Mange chokolader indeholder soja lecithin (fedtstof) som emulgator ( Beløbene er normalt meget lave på disse.
Nogle mærker chokolade kan være forurenet med gluten kerner.
Mange chokolader verden over er produceret af mennesker, der bliver udnyttet og arbejder under meget dårlige forhold.
Nogle mennesker kan ikke styre sig selv, når de spiser søde fødevarer og chokolade kan være en udløsende faktor for usunde sukker lyster.
Chokolade indeholder oxalat, som hæmmer optagelsen af calcium og kan bidrage til dannelse af nyresten. Husk dog, at spinat, rødbeder og persille alle har en højere koncentrationer af oxalat end kakao spidser.
Mange chokolader indeholder soja lecithin (fedtstof) som emulgator ( Beløbene er normalt meget lave på disse.
Nogle mærker chokolade kan være forurenet med gluten kerner.
Mange chokolader verden over er produceret af mennesker, der bliver udnyttet og arbejder under meget dårlige forhold.
Nogle mennesker kan ikke styre sig selv, når de spiser søde fødevarer og chokolade kan være en udløsende faktor for usunde sukker lyster.
Chokolade indeholder oxalat, som hæmmer optagelsen af calcium og kan bidrage til dannelse af nyresten. Husk dog, at spinat, rødbeder og persille alle har en højere koncentrationer af oxalat end kakao spidser.
Vores mening:
-
Efter
vores mening, synes vi, at chokolade er en fantastisk snack. Vi har selv siddet
og spist lidt (eller meget) mørk chokolade, mens vi har skrevet dette (som vi
overhovet ikke har fundet på wiki). Vi har kun spist 70 -og 86% mørk chokolade,
da det er dem vi bedst lide. Vi kan bedst lide den mere markerede smag af
chokolade. Vi har lært en masse omkring chokoladens egenskaber for kroppen. Vi
har også lært meget om chokoladens oprindelse og fremstilling.
Vi har set et program om
repræsentanter fra Danmark, Norge og Sverige, som rejste syd på, for at vide
mere om kakaoen. Vi synes personligt, at det var meget spændende at høre og se
om. Vi fik også set, hvordan en kakaobønne ser ud inden i.
Lavet af Simone Alonso & Camilla
Nielsen (10A1)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar